Wie zijn wij?

Korfbalclub Flamingo’s werd op 24 maart 1964 opgericht door Pastoor van Eindhoven, de toenmalige pastoor van Mariahout. Het eerste bestuur, bestaande uit de dames Hermien Verheijen, Riek Vogels en Sjan Lukassen, werd ondersteund door de dameskorfbalbond die vele dorpen voorzag van teamsport voor vrouwen.

Met 30 leden was de oprichting van Korfbalclub Flamingo’s een feit. Vanaf een leeftijd van negen jaar konden meisjes lid worden. Voor de eerste trainingen werd gebruik gemaakt van het schoolplein van de meisjesschool. Later werd uitgeweken naar het Oranjeplein en werden de wedstrijden gespeeld achter de Julianastraat.

Inmiddels was het ledenaantal gegroeid tot 65 leden en Flamingo’s had in alle leeftijdscategorie├źn een team in de competitie spelen. Begin jaren ’70 mochten meisjes op zesjarige leeftijd beginnen met korfballen, waarna een pupillenteam kon worden samengesteld.

Vanaf 1978 kon Flamingo’s gebruik maken van een prachtig veld op het pas geopende Sportpark de Heibunders. Ditzelfde sportpark is nog altijd de uitvalsbasis van Korfbalclub Flamingo’s.

In sportief opzicht is Flamingo’s in de loop der jaren flink vooruit gegaan. In vijf jaar tijd promoveerde de club van een 2de klasser naar de Promotieklasse. En in seizoen ’90-’91 kon Flamingo’s voor het eerst een plek in de Hoofdklasse afdwingen. Een jaar later behaalde de club een 2de plaats in de Hoofdklassepoule, net achter de later Nederlands Kampioen. In seizoen ’01-’02 werd de TOPKlasse ingevoerd, wat voor Flamingo’s resulteerde in een positie tussen de 8ste en 12de plaats. Meedraaien in TOPklasse of Hoofdklasse is inmiddels iets te hoog gegrepen voor de huidige selectie. Tegenwoordig speelt het vaandelteam in de Overgangsklasse. Maar er zit voldoende potentie in aanstormend talent, dus wie weet….

We zagen bij Flamingo’s de belangstelling vanuit Laarbeek toenemen. Dankzij onze goede prestaties wordt de club interessanter voor zowel de lokale pers als bedrijven die de club op financieel gebied willen ondersteunen. Zoals veel verenigingen en clubs mag ook Flamingo’s rekenen op een trouwe schare vrijwilligers die altijd klaar staan om te helpen.

De laatste jaren is de aanwas helaas weer wat teruguit gelopen en blijkt het ook lastiger om speelsters te blijven binden aan de vereniging. Een tweede seniorenteam was komen te vervallen, maar met ingang van seizoen 2020-2021 hebben we weer een Senioren 2 team. Daarnaast hebben we ook een Midweek (met aanvulling van speelsters uit Nijnsel, waar we al een aantal jaren een samenwerkingsverband mee hebben), dat op de woensdagavond speelt.

Onze club heeft nu ┬▒ 90 spelende leden en een brede achterban van steunende leden. Onze jeugdafdeling bestaat uit vijf teams, van Junioren A tot en met Pupillen E. Ook bieden we een Kangoeroeklup aan waar meisjes van 4-6 jaar spelenderwijs voor het eerst in aanraking komen met het korfbalspelletje.

We hopen dat ons vaandelteam nog jarenlang mooie prestaties kan neerzetten en in de Overgangsklasse kan blijven draaien. Echter het voornaamste doel dat Flamingo’s voor ogen heeft is uiteraard plezier in het korfbal voor al onze leden en betrokkenen!